×

Čestopostavljana pitanja

Pružate li i statičke izračune za konstrukcije?
 • Naši građevinski inženjeri sigurno će vam odgovoriti na mnoga pitanja u vezi s mjerenjima i proračunima. U kontaktu smo s izvrsnim uredima za strukturnu analizu i pružit ćemo vam podršku u pronalaženju savršenog partnera.

 

Koji standard mogu koristiti za projektiranje komponenata s ojačanjem od stakla ili karbonskih vlakana?
 • Zbog novog materijala još ne postoje valjani standardi za dimenzioniranje komponenata. Dimenzioniranje se, međutim, može provesti uz pomoć dostupnih osnovnih principa. Vanjski istraživački instituti intenzivno su i detaljno testirali i potvrdili ove principe.
 • Ako se standardi za dimenzioniranje ne koriste ili ne postoje, uporaba proizvoda u Njemačkoj regulirana je općim odobrenjima građevinskih tijela (abZ). Usporedna uredba tada predviđa Europsku tehničku procjenu (ETA).

 

Postoji li softver za dizajn tvrtke Solidian?
 • Koristimo interni alat za izradu strukturne kalkulacije za upite kupaca.

 

Postoje li odobrenja za naše proizvode?
 • Trenutno nemamo opće odobrenje za izgradnju solidnog GRID-a, ali postupak odobravanja već je pokrenut. Ovim će se odobrenjem regulirati GRID za savijanje dijelova pod naponom.
 • U prošlosti je Njemački institut za građevinske konstrukcije (DIBt) dodijelio abZ (br. Odobrenja: Z-71.3-39) za objekt odobrenja: solidan sendvič zid s proizvodom solidian GRID Q121 / 121-AAE-38.

 

Kako mogu zbrinuti ostatke solidne armature ili proizvodnog otpada iz proizvodnje betonskih dijelova?
 • Podaci koje možemo dati su kako se otpad zbrinjava u Njemačkoj. Prema njemačkom zakonodavstvu i klasifikaciji otpada otpad se može klasificirati u tri skupine:
  • Ojačanja staklenih vlakana (homogena): AVV 07 11 03 Glasfaserabfall
  • Pojačanja ugljičnih vlakana (homogena): AVV 07 02 13 Kunststoffabfälle
  • Ojačanja od staklenih i ugljičnih vlakana (miješana): AVV 17 09 04 Gemischte Bau- und
  Abbruchabfälle mit Ausnahme derjenigen, die unter AVV 17 09 01, 17 09 02 oder 17 09 03 pao
  Solidian je dokazao primjenjivost klasifikacija svojih proizvoda zajedno s njemačkim odvjetnikom i izvođačem radova na odvozu otpada, tako da je to zapravo u skladu s njemačkim zakonodavstvom. Pogotovo u drugim zemljama kontaktirajte svog lokalnog dobavljača odvoza otpada ili druge pravne partnere!

 

Imaju li betonske primjene ojačane solidnim proizvodima niži CO2-otisak od čeličnih armiranobetonskih proizvoda?
 • Procjena CO2-otiska (potencijal globalnog zagrijavanja = GWP) ili druge usporedbe radi procjene održivosti proizvoda trebaju se provesti u obliku analize životnog ciklusa (LCA) krajnjeg proizvoda tijekom životnog ciklusa rupe. To uključuje sve sirovine i energije koje su korištene za proizvodnju dijela, vijek trajanja rupe u kojem je dio korišten, uključujući održavanje i ostale radnje potrebne za održavanje korisnosti dijela, fazu uklanjanja i recikliranje. Solidian analizira takve životne cikluse s partnerima. Naši rezultati pokazuju da su potencijali za smanjenje sirovina (do 50%) i GWP (do 30%) različiti, ovisno o dijelu koji je ojačan. Glavne prednosti čvrstih nemetalnih ojačanja je smanjenje debljine betona na dijelu i rezultira upotrebom manje betona i cementa, materijala koji ima velik CO2-otisak. Nadalje, upotreba čvrstih nemetalnih ojačanja može izbjeći potrebu za površinskim premazima betonskih dijelova zbog mogućnosti stvaranja puno finije raspodjele pukotina od upotrebe čeličnih ojačanja. Projekt nožnog putničkog mosta koristio je obje prednosti – smanjenje debljine dijela i napuštanje površinske prevlake – dokazujući gore navedene brojeve.

 

Imaju li solidan armature niži CO2-otisak od čeličnih armatura?
 • solidian ojačanja imaju općenito niži otisak CO2 od ojačanja od nehrđajućeg čelika prema našim javnim podacima. To je već istina bez uzimanja u obzir drugih pozitivnih aspekata poput redukcije cementa itd. Ali za standardni čelik nema općeg odgovora, tko je bolji, ako pitanje svodite na puku usporedbu CO2-ekvivalenata ne- metalne i čelične armature i ne uzimati u obzir cjelokupni vijek trajanja betonskog dijela izrađenog od njega. Standardni čelik u mnogim slučajevima ima niži CO2 ekvivalent od nemetalnih ojačanja. To ovisi o materijalu vlakana (ugljik ili staklo), vrsti armature (rešetka ili armatura) i vrsti standardnog čelika (regionalna mješavina proizvodnje, regionalna stopa recikliranja). To je jedan od razloga zašto ne biste trebali uzeti u obzir puki CO2 ekvivalent armature već i procijeniti životni ciklus rupe. Ovdje čvrsta nemetalna ojačanja pomažu u smanjenju cementa, težini, održavanju i ostalim aspektima koji smanjuju CO2 trag kompletnog betonskog dijela. A to u većini slučajeva stvara pozitivan rezultat analize životnog ciklusa za nemetalna ojačanja neovisna o regionalnim aspektima.

 

Je li moguće da solidian daje LCA podatke svojih nemetalnih ojačanja ili proizvoda ojačanih njima?
 • solidian proučava Analizu životnog ciklusa vlastitih proizvoda i dijelova kupaca od njih od 2019., kako bismo naučili svoj utjecaj na održivost. Dio ovog rada je određivanje potrebnog materijala i procesnih podataka npr. proizvodni procesi, logistički procesi i sirovine koje se kupuju od vanjskih partnera poput dobavljača. Zasad ne smijemo objaviti sve podatke koje smo dobili od dobavljača. Stoga ne možemo koristiti sve rezultate koje imamo do sada u javnosti. Ako vas posebno zanimaju takvi predmeti, molimo vas da kontaktirate tvrtku solidian i nastojimo vam pomoći što je više moguće:
 • solidian GmbH, Dr. Thomas Bischoff, thomas.bischoff@solidian.com, tel: +49 7431 10 2530.